De câte ori nu ți-ai dorit să faci niște cartofi pai măcar la fel de crocanți și gustoși ca cei de la restaurante? Este simplu și, mult mai important, nu necesită prăjirea în ulei!
După cum se știe, cartofii pai prăjiți nu sunt deloc sănătoși.
Dar există o altă variantă de preparare, una care le oferă același gust, dacă nu chiar mai bun – gătirea cartofilor pai la cuptor.
Trebuie doar să ții cont de câteva trucuri, după cum scrie doc.ro, și o să ai cartofii pai crocanți pe care-i dorești.
În primul rând, aveți grijă ce cartofi folosiți, căci nu orice tip se potrivește. Cel mai bun soi pentru ce ne dorim noi este cartoful cu coajă albă, care rămâne moale la interior, iar la exterior capătă o crustă perfectă.
După curățare, cartofii se taie în fâșii nici prea groase, nici prea subțiri, căci vrem o coacere uniformă. De asemenea, după spălare, cartofii trebuie în mod obligatoriu scurși bine de tot de excesul de apă, iar pentru a face asta folosiți un șervețel de hârtie. Apa împiedică formarea crustei crocante!
Un alt truc: chiar și preparați la cuptor, cartofii au nevoie de puțin ulei!
„Un strat subțire de ulei de măsline va ajuta cartofii să capete o crustă crocantă. La o jumătate de kilogram de cartofi poți folosi una sau două linguri de ulei de măsline sau ulei de canola. Masează bine cartofii cu ulei pentru ca acesta să fie distribuit în mod egal. Altă opțiune este să pulverizezi ulei peste ei, dar tot trebuie să îi masezi pentru a-i acoperi bine pe toți. Dacă nu vei folosi deloc ulei, textura acestora va fi de cartof copt, nicidecum de cartof prăjit, așa cum îți dorești”, notează sursa citată.
Pe o tavă acoperită cu hârtie de copt se așează fâșiile de cartof una lângă alta, fără să le lipească între ele. Evitați straturile multiple – cartofii care nu au loc destul să se gătească, mai degrabă vor fierbe decât vor face crustă!
Cartofii la cuptor se gătesc la o temperatură de 230 de grade și trebuie să încingem bine cuptorul înainte să introducem tava. Acest lucru garantează o crustă aurie perfectă, scrie doc.ro.
În cuptor, cartofii se fac cam în 25 de minute, nu mai mult de o jumătate de oră. După primele 10-15 minute, se scoate tava pentru a întoarce cartofii pe partea cealaltă, astfel asigurându-ne că vor avea o crustă uniformă.
Se consumă imediat ce-i scoatem din cuptor, calzi, nu înainte de a-i acoperi cu condimentele dorite.
Țineți cont că un cartof de mărime medie conține 129 de calorii, 4,6 grame de proteine, 37 de grame de carbohidrați, 4 grame de fibre și 14,4 miligrame de vitamina C.